Blog

Întrebări și răspunsuri ACTitudine

faq

Ce e diferit la ACTitudine față de o școală de teatru?

ACTitudine este un program de dezvoltare, nu o școală profesionistă de teatru. Ea nu se adresează celor care vor să facă o carieră în domeniul teatrului, ci tinerilor care vor să își dezvolte anumite abilități într-un context dinamic, confortabil și prietenos. Programul este construit pe baza unor principii educaționale în cadrul Studio Lab. Participarea la ACTitudine nu este influențată de o experiență prealabilă în domeniu.

De ce ACTitudine durează 3 luni?

Procesele de dezvoltare necesită un timp natural în care să se desfășoare, răbdare și implicare. 3 luni este perioada minimă în care un tânăr poate să își seteze și să îți atingă propriile obiective de dezvoltare, pentru ca procesul ACTitudine să dea roade.

Care este istoricul teatrului de improvizație?

Teatrul de improvizație este o metodă dezvoltată de Keith Johnstone și Viola Spolin. Conține tehnici care sunt folosite în arta actorului, dar care pt fi adaptate și unui context de dezvoltare personală. Dacă vrei să afli mai multe, îți recomandăm:

Cu ce mă ajută?

Tinerii absolvenți de ACTitudine din edițiile anterioare au spus că ACTitudine te ajută să:

– Îți dezvolți abilitățile de comunicare și vorbit în public, atât de folositoare la prezentările de la facultate și la interviurile pentru viitoarele joburi;
– Scapi de frica situațiilor neprevăzute;
– Îți dezvolți dicția și limbajul non-verbal;
– Devii un foarte bun coechipier, pentru că improvizația de succes are loc doar atunci când lucrezi în echipă;
– Îți dezvolți creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme într-un mod inovativ;
– Înveți să accepți, să relaționezi și să conviețuiești mai armonios cu cei din jur;
– Ești încurajat să greșești. Atunci înveți!
– Râzi, te relaxezi, îți faci prieteni într-un mediu confortabil;
– Înveți să te uiți la propria ta viață din mai multe perspective, să vezi soluții și trasee alternative pentru tine!

actitudine_rebrand_fara scdeimprov_png

Cine facilitează atelierele?

Atelierele sunt facilitate de Maria Cărbunaru. Maria este trainer acreditat ANC și lucrează cu tinerii de 6 ani. A creat conceptul ACTitudine și este pasionată de modul în care poate fi creat un mediu de învățare, astfel încât tinerii să trăiască procese de dezvoltare autentice.

Atelierele cu invitați speciali sunt facilitate de actori profesioniști care aduc activități din antrenamentul actorului pentru a dinamiza procesele de grup.

Unde are loc?

Atelierele de improvizație au loc în Training Room din Education Studio.
Sesiunea de teambuilding are loc într-un spațiu outdoor.
Spectacolul final are loc în Events Room din Education Studio.

Ce influență poate avea participarea la ACTitudine pentru: viața mea personală, performanța la facultate, performanța la locul de muncă?

VORBITUL ÎN PUBLIC

Prin exercițiile de comunicare înveți să asculți și să vorbești într-un fel în care altora să le facă plăcere să te asculte.

Înveți să vorbești cursiv în public și să alegi cuvintele cele mai potrivite pentru a exprima ideile care sunt doar în mintea ta. Devii mai performant la facultate și la locul de muncă, realizezi prezentări agreabile și interesante, spui povești captivante.

LUCRUL ÎN ECHIPĂ

Practic, nu poți să faci o improvizație de succes dacă nu înveți să accepți și să lucrezi în echipă.

Pentru că acceptarea este o condiție esențială pentru spontaneitate, înseamnă că, probabil, până la sfârșitul programului, vei deveni un bun coechipier.

PREZENȚA

Prin exercițiile de observație, îți antrenezi capacitatea de a fi prezent în situații și de a avea atenție și viteză de reacție.

RESPONSABILITATEA

Prin activitățile propuse, ajungi să te cunoști mai bine, și să devii responsabil de propriile gânduri și sentimente.

Înveți să nu dai vina pe cei din jurul tău și să îți asumi procesele prin care treci. Devii o prezență mai agreabilă în viața ta personală, și în relațiile cu ceilalți.

CONCENTRAREA

Ca să improvizezi ai nevoie de multă concentrare. După ceva timp în care vei face improvizație, vei reuși să îți folosești concentrarea conștient.

De ce există o contribuție a participantului în bani?

Noi credem că un proces dă roade atunci când este construit pe o contribuție din ambele părți. Relațiile sănătoase sunt cele în care implicarea este reciprocă. Noi încercăm să menținem cât mai scăzută contribuția ta în bani la acest program, prin autosusținerea Studioului din surse complementare.

Este necesar să fiu prezent la toate activitățile din cadrul ACTitudine?

Pentru a avea un proces de dezvoltare cât mai rodnic, recomandăm să participi la cât mai multe/toate atelierele. Lipsa la un atelier presupune omiterea unor etape din procesul tău și al grupului, care se pot dovedi importante pe parcurs. Desigur, înțelegem toate modificările de program care pot apărea. Important este să ne menținem prezența atât fizică, cât și psihică.

Ce fel de vestimentație e potrivită la ateliere?

Atelierele se vor desfășura fără încălțăminte. Recomandăm participanților ținută lejeră care să permită mobilitatea, și evitarea: fustelor, pantalonilor cu fermoar.

Cum pot continua experiența ACTitudine?

ACTitudine a fost gândit ca un program singular. Dar influența asupra participanților a fost atât de mare încât am decis să facem și ediții ulterioare.

Mai mult decât atât, pentru că participanții edițiilor anterioare ne-au solicitat să continuăm legătura într-un fel similar, am decis înființarea Clubului ACTitudine, unde poți să te înscrii de îndată ce ai absolvit programul ACTitudine, și să aprofundezi anumite aspecte ale dezvoltării tale. Mai multe despre Clubul ACTitudine aici.

Sperăm că ți-am răspuns la potențialele întrebări.
Dacă mai există alte întrebări, nu ezita să le adresezi într-un comment mai jos.

 

Cu drag,
Echipa Education Studio

Proiect inclus in Logo Cluj-Napoca 2015 EYC

Share it on

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =