Blog

Mindspeak – Schimb de Tineri

În 12-19 iunie Education Studio a organizat un Schimb de Tineri – proiect internațional finanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene. 30 de tineri din 6 țări europene au petrecut o săptămână în Cluj-Napoca, scriind poezie Slam și pregătind un spectacol în care și-au recitat poeziile. Poezia slam (sau „spokenword” – cuvânt rostit) este o formă de literatură orală care vine din Statele Unite. Poetul își recită textul în fața publicului.

Proiectul a avut participanți din Letonia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Italia și România. Tinerii au participat la activități non-formale de învățare – ateliere de teambuilding și comunicare, dar și scriere creativă, poezie Slam, limbaj non-verbal, pregătire pentru spectacol. În timpul ăsta, participanții au locuit împreună, au descoperit culturile celorlalte țări, au explorat Clujul și s-au distrat organizând jam-sessionuri și un fire show.

ms blog2

Creativitatea poate fi stimulată și dezvoltată, asta credem la Education Studio și asta au făcut participanții prin poezie Slam. La începutul proiectului, majoritatea nu aveau experiență în a scrie. Ghidați de Maria, Irina, Ștefan și Natalia, tinerii și-au explorat ideile și emoțiile, dezvoltându-și creativitatea în timp ce au scris poezii și s-au pregătit de spectacolul public.

Acest spectacol a fost punctual culminant al proiectului. Participanții și-au recitat poeziile în fața comunității locale. Evenimentul a avut local cafeneaua La Cizmărie, iar în public se aflau alți beneficiari ai Studioului, dar și persoane interesate de poezia Slam și de metode non-formale de învățare.

Participanții noștri spun:

„Cel mai bun proiect de dezvoltare personală. Am crescut foarte mult săptămâna asta, din mai multe puncte de vedere.” Răzvan Sicoe, România

„Pentru mine, pe lângă experiența de Slam (care a fost minunată) cel mai puternic aspect a fost apropierea dintre oameni. 7 zile, 6 țări, 30 de indivizi cu personalități, vârste,interese diferite, au evaluat la final apropierea de ceilalți ca fiind foarte puternică, și asta s-a simțit pe tot parcursul proiectului. Cred că posibilitatea de a te conecta atât de profund cu oameni diferiți are o însemnătate enormă în societatea de azi. Asta a fost contribuția principală a proiectului pentru noi.” Eva Stupavska, Cehia

„Pentru mine, experiența a fost minunată! Cel mai bun mod de a ieși din zona de confort și de a mă provoca. Poezia Slam e un mod uimitor de a-ți împărtăși sentimentele și viziunile cu ceilalți.” Monika Dimitrova, Bulgaria

ms blog1

logosbeneficaireserasmusrightfunded

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Share it on
>